V juhozápadnom grófstve Clare na hrade Bunratty - IV.

Autor: Medard Slovík | 2.2.2018 o 9:51 | Karma článku: 4,80 | Prečítané:  459x

Známi z Írska Magda a Shane ma zobrali pozrieť si v juhozápadnom grófstve Clare hrad Bunratty. Grófstvo Clare sa nachádza na zelenom poloostrove, ktorý je prevažne poľnohospodársky

Južné pobrežie tohto 65 km dlhého výbežku tvorí severný breh rozširujúceho sa ústia rieky Shannon. Zatiaľ čo útesy na severnom pobreží sú oveľa členitejšie a ošľahané vetrom od Atlantiku, tunajšia krajina je prívetivá a zelená. Na  jej pobreží sa nachádzajú dlhé piesočnaté pláže ideálne k plávaniu. Hrad je dobre zrekonštruovaný, prvý hrad tu už postavili Normani. Tak ako vyzerá dnes, je zásluha rodu Macnamarasov, ktorí tu žili od 15. storočia. Leží na brehu rieky Shannon zaujal svojou polohou už Vikingov, ktorí tu už dávno vybudovali prvé opevnenie. Dodnes sa tu zachovala vodná priekopa. Hrad dnes tvorí veľmi zachovalá obdĺžniková citadela. Jej interiér je doslova nabitý rozsiahlymi zbierkami tapisérií, obrazov a ozdobných plastík z celej Európy. Prejsť sa tak môžete po niekoľkých poschodiach, ktoré sú prístupné zo štyroch veží. Zhora je potom nádherný výhľad na rieku Shannon a široké okolie. V hlavnej veži sa každú noc v sezóne organizujú „stredoveké bankety.“ Na ktorých si môžete nalievať medovinu a jesť, čo sa do vás vojde. Ľudia tu žijú pohodovo, v príjemnom pomalom životnom tempe.

K hradu patrí aj areál parku Bunratty Folk Park. je tu umiestnený skanzen írskej dediny a mestečká v 19. storočí. Rozprestiera sa na ploche 10 ha. Prezrieť si tak môžete domčeky remeselníkov so slamenými strechami, dom lekára, či učiteľa, alebo dobovú krčmu, v ktorej sa už vtedy točilo pivo Guinness. V príjemnej atmosfére som sa pozrel do kováčskej, tkáčskej dielne, práčovne a výrobne masla, ktoré tomuto miestu dávajú nádych skutočného života.  

Guinness sa vyrába v pivovare St. James ‘s Gate v Dubline už od roku 1759, kedy tu s výrobou začal Arthur Guinness, a dnes samozrejme aj na mnohých ďalších miestach po celom svete. Pre Guinness je charakteristická mierne pražená príchuť, pretože sa pre jeho výrobu používa nesladovaný  pražený jačmeň, a tiež hustá krémová pena. Kvalitou piva sa líši krčma od krčmy, všeobecne však v Írsku býva lepšie ako v zahraničí, pretože miestni vedia, ako ho správne skladovať. Nemenej dôležité je správne pomalé čapovanie.

Pokračovanie nabudúce.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Fico je späť, ako prvého vytrestá Kisku

Keď treba zmasakrovať ústavu, vždy sa nájde koalícia ochotných.


Už ste čítali?